Doğru Oyuncak Seçimi

oyuncak-çocuk

Oyun çocuğun gelişiminde çok önemlidir. Çünkü oyun ile etrafını ve dünyayı tanıyarak, nesneleri anlamlandırmaya çalışır. Dünyanın bu keşfinde çocuk için seçilecek oyuncakların büyük rolü vardır.

Çocuğun zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimi için oyunun rolü büyüktür. Oyun ile etrafını tanımaya ve anlamlandırmaya başlar. Geliştirdiği bu iletişim ile kendi gelişimine büyük katkılar sağlar. Çocuğun oyun oynarken destek alacağı nesneler ise oyuncaklardır. Doğru oyuncak seçimi gelişimini doğru yönlendirmek için oldukça önemlidir.

0 ilâ 2 yaş arasındaki çocuklarda temel işlevlerin gelişimi görülür. Bu yaş grubunda temel işlevleri öğrenmesi, daha sonraki evreler için önemlidir. Bebekler ilginç şeylere ilgi duyarlar, nesnelere dokunmak, tatmak, sallamak, döndürmek vb. gibi pek çok harekette bulunurlar. Parlak renkleri, net çizgileri ve karışık olmayan tasarımları severler. Bunların hepsi çocuğun yeni geldiği dünyayı anlamlandırma çabalarıdır. Bu yüzden bu tasarımları karşılayacak oyuncakların seçimi yerinde olacaktır. Onun ilgisini çekecek yapıda, örneğin ışıklı, müzikli ve parlak renkte oyuncaklar seçilmelidir. Bebeğin kolayca tutabileceği, düşmelere ve darbelere karşı dayanaklı, küçük parçalar barındırmayan özellikleri olmalıdır. 7 aya gelesiye kadar temel ve sade tasarımlı oyuncakları tercih etmek gerekecektir. Bu aydan sonra ise bebek etrafına karşı daha çok ilgi duyduğundan biraz daha karışık, farklı yapılardan meydana gelmiş oyuncaklar doğru oyuncak seçimi olacaklardır. Artık zamanın çoğunu uyumak yerine uyanık olarak geçiriyordur ve fiziksel-zihinsel gelişimi artarak devam etmektedir. Zihinsel gelişimlerine paralel olarak ortadan kaybolan, sonra tekrar açığa çıkan, renkli, ses çıkaran, sallanabilecek, döndürülebilecek oyuncaklarla oynamaktan keyif alırlar. Bu yüzden itilebilen, sürülebilen, şekil değiştiren gibi özelliklere sahip oyuncaklar seçilmelidir.

Bir yaş ve sonrası içinse doğru oyuncak seçimi çocuğun artık düş kurabilme özelliğine denk düşecek tarzda olmalıdır. Oyuncakları ile kendi kuracağı evrende yaşayacak olan çocuğun, bu hayal gücünü geliştirici ve destekleyici oyuncakların, haliyle biraz daha karmaşık yapıdaki oyuncakların seçilmesi gerekir. Önemli olan nokta çocukların belirli bir yaşa kadar yenmeyecek şeyleri ayırt edemedikleri için küçük parçalar barındıran, yemeğe benzeyen, kolay kırılabilecek türden oyuncaklardan uzak tutulmaları gerektiğidir. Yaş artışı ile kendi ilgi alanlarına yönelik oyuncakları kendileri talep edeceklerdir.