Doğru Çocuk Bakıcısı Tercihi Nasıl Yapılmalı ve Neden Önemli?

wallhaven-72502

Günümüz toplumunda kadınlar artık çalışma hayatında eskisinden daha fazla yer almaktadırlar. Kadının toplumda ve aile hayatında üstlendiği bazı sorumlulukların maalesef ki erkeklerinkinden daha fazla olduğunu bilmekteyiz. Ne statüde olursanız olun eğer bir kadınsanız; tüm kadınlarla birkaç konuda aynı kesişim kümesine dâhilsiniz demektir. Bu kesişim kümesinde bir kadını bekleyenler ise; evin temizliği, yemeği, düzeni ve varsa çocuğun her türlü ihtiyacını karşılamak.

Çalışan kadın için bunların her birisi ayrı bir güçlük teşkil etse de, bunlar içerisindeki çocuk bakımı ayrı bir öneme sahip. Çocuk bakımı dediğimiz şey; hem aile için hem de toplum için önemli ve titizlikle gerçekleştirilmesi gereken bir konudur. Bu alanda çalışmalar yapan çocuk gelişimciler, eğitimciler, psikologlar bireyin ileriki yaşlarda sahip olduğu kişilik özelliklerinde, küçük yaşlardaki deneyimlerinin etkisinin olduğunu söylemektedirler.

İşte bu yüzdendir ki, çalışan annelere çocuk bakımında diğer annelere göre önemli bir sorumluluk düşmekte. Bu sorumluluksa, anne işe gittikten sonra çocuğunu güvenle teslim edeceği bir çocuk bakıcısı bulmak. Daha öncelerde çalışan anne ve babanın çocuğuna bir yakını bakmaktaydı; bu ya anneanne olurdu ya da babaanne olurdu. Şimdilerde bu pek mümkün gibi görünmemekte, mümkün olsa bile klasik çocuk yetiştirme anlayışı yerini artık çağdaş çocuk yetiştirme anlayışına bıraktı.

Çocuğun bakımından sorumlu olmak demek onun sadece biyolojik ihtiyaçlarını karşılamak anlamına gelmemekte. Buna onun bilişsel ve duyuşsal birçok ihtiyacını da dâhil etmeliyiz. Bunları karşılayacak olan kişi ise bu alanda uzman ve tecrübeli bir çocuk bakıcısından başkası olamaz. Bu konu titizlikle araştırılması gereken ve öyle seçim yapılması gereken bir konudur. “çocuk bakıcısı nasıl olmalıdır?” sorusuna verilecek ilk cevap “güvenilir olmalıdır”… Bu gerçekten en önemli bir konu fakat tek başına yeterli değil. Güvenilir olmasının yanında kişilik olarak sabırlı, sakin, sorumluluk sahibi, titiz, güler yüzlü olma gibi özelliklere de sahip olması gerekmektedir. Bu özellikler çocuğumuzu gözümüz arka kalmayacak şekilde işe gitmemizi sağlayabilir. Ama bunlarda yeterli olmamalıdır.

Çocuğun güvenli ve huzurlu bir ortamda olması dışında ihtiyacı olan bir başka konu da onun bilişsel gelişimi. Çocuk bakıcısının bir başka önemli özelliği de, pedagojik bilgiye sahip olması ve bu konuda tecrübeli olmasıdır. Örneğin; annesi işe gittikten sonra annesinden ayrı kalan çocuğun yaşayacağı olumsuzlukları bilmeli ve çocuktaki bu olumsuzlukları gidermesini bilmeli. Onun beyinsel gelişimine katkı sağlayacak yaşına uygun oyunların neler olduğunu bilmeli.

Bunların dışında da bir başka önemli konu ise çocuk sağlığı konusunda yeterli bilgiye sahip olması gerekmektedir. Hele ki bakılan çocuk küçük yaşlarda ise evde yaşayacağı herhangi bir kaza karşısında hem ilk yardım bilgisine sahip olmalı hem de bu durumu soğukkanlılıkla karşılayabilmeli. Çocuk bakıcısına sadece çocuğumuzu bedensel fiziksel olarak emanet etmiyoruz; onun geleceği üzerindeki önemli bir sorumluluğu da emanet ediyoruz.

İşte bu sebeplerden çocuk bakıcısı seçimi yaparken çok dikkat edilmeli. Bu konuda eğitim almış, referansı sağlam ve tecrübeli kişileri seçmek hem ebeveynler için hem de çocuklar için gerçekten önemli bir seçim olacaktır.