Çocuklarla iletişim Nasıl Olmalıdır?

cocuklarla-iletisim-593x394

Günümüzde iletişim kavramı, insanlar dâhil birçok canlı için büyük önem taşımaktadır. Çünkü iletişim kuramayan canlılar, anlaşamaz ve sonuç olarak istediklerini yapmada sorun yaşarlar. Çocuklarımız da dış dünyaya uyum sağlamada, problemler yaşamaktadır ve bu genellikle bu problemlerin birçoğu iletişim problemlerinden meydana gelmektedir. Peki, çocuklarla iletişim kurarken nelere dikkat etmeli, hangi yolları tercih etmemiz gerekmektedir?

Öncelikle her yaştan çocuğun farklı algılarının olduğu dikkate alınmalıdır. Bu sebeple farklı yaş grubundaki hatta farklı cinsiyetlerdeki çocuklar ile farklı iletişim yolları ve yöntemleri kullanılmalıdır. Örneğin, genellikle 3 ve 10 yaş aralığındaki çocukların, sizi anlama olanakları daha kısıtlı olduğundan, yaptığı yanlış bir davranış sonucunda çocuğa ceza verilmemeli, farklı nedenler bulunarak açıklanmalı ama kesinlikle bahanelerle geçiştirilmemelidir. Yaptığının yanlış olduğu bu yaştaki çocuklara, örnek verilerek açıklanabilir.

Çocuklarla iletişim ilkelerinden biri de çocuğa karşı sabırlı olmaktır. Bir şeyleri anlamadığı durumlarda ya da yanlış yaptığı durumlarda, çocuğa sinirlenmemeli ya da bağırılmamalıdır. Gerekirse bir şeyleri anlatmada, açıklamada beden dili aktif olarak kullanılabilir hatta eğlenceli bir hale getirilebilir. Gün içinde çocuğa, kaldırabileceği kadar, küçük sorumluluklar verilebilir. Böylece sizi bazı durumlarda anlamasını da sağlayabilirsiniz. Ayrıca hata yaptığı durumlarda, doğruca yaptığı yanlıştan değil de onun bu çabasını takdir ederek açıklamaya başlayabilirsiniz.

Çocuğunuzla konuşurken onunla mümkün olduğunca göz teması kurmaya çalışın. Bu yöntem çocuklarla iletişim kurmada önemli bir etkendir. Bu yöntemle çocuklar kendilerine değer verdiğinizi anlamaktadırlar. Ayrıca onunla aynı hizada durmalı, isterseniz kucağınıza alarak samimi bir ortam da oluşturabilirsiniz. Böylece çocuğunuz, sizi dinlemeyi daha fazla tercih edecektir. Fakat onunla mesafeli bir şekilde, örneğin onunla yukarıdan aşağıya bakarak konuşmanız ise ortamdaki otoritenizi vurgulayacaktır. Cezalandırma yerine böyle bir konuşma şekli tercih edilebilir.

Ayrıca, en önemlisi çocuğunuza öncelikli olarak karşısındaki insanı dinlemeyi öğretmelisiniz. Bu çocuklarla iletişim faktörünün yanı sıra çocuğunuzun, diğer canlılara karşı da iyi bir dinleyici, aynı zamanda da iyi bir gözlemci olmasına yarar sağlamaktadır. Siz de çocuğunuzla iletişim kurarken bu gibi huşulara dikkat ederek, etkili bir iletişim ortamı oluşturabilirsiniz.