Çocuk Bakıcısı Deyip Geçmeyin

wallhaven-87771

Dokuz ay taşıdığınız, dünyaya getirdiğiniz minicik bebeğinizin saçının teli bile incinsin istemezsiniz. Bütün ebeveynlerin dileği aynıdır: Çocuklarının huzurla, mutlulukla, sağlıkla büyümesi, yaşıtlarından geri kalmaması, akıllı ve bilgili olması gibi. Bu isteklerin yerine gelebilmesi için, eğer çocuk doğuştan fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklıysa, geriye yalnızca iyi bir bakım ve yetiştirme kalmaktadır.

Çocukların büyütülmesi yalnızca ebeveynlerin sorumluluğunda olmaktan çıkmıştır. Pek çok aile, çocuk bakıcısı tutup, çocuklarını onlara emanet etmektedir. Bu bakıcılara düşen görev ise oldukça ciddidir.

Çocuk yetiştirmek, üzerine makaleler, kitaplar yazılacak kadar önemli bir iştir. Her anne ve babanın içgüdüsel olarak çocuğuna bakmasını sağlayacak bilgileri olsa da; çocuğun içindeki kapasiteyi yüzde yüz ortaya çıkarmış, sağlıklı ve başarılı bir yetişkin haline gelmesi için, çocuk yetiştirmeye bilinçli yaklaşmak gerekir. Gelişimde kritik dönemler ve görevler vardır; çocuğun tüm önemli dönemleri sağlıklı şekilde atlatabilmesi için, çevresindeki yetişkinlerin bilinçli yaklaşımlarına ihtiyacı vardır.

Psikolog Maslow, meşhur ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidinde; bir insanın ihtiyaçlarını şu şekilde sıralanmaktadır: Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, ait olma ve sevme sevilme ihtiyacı, saygı ve saygınlık ihtiyacı, bilme ve anlama ihtiyacı, estetik ihtiyacı ve son olarak da, kendini gerçekleştirme ihtiyacı.

Bir çocuğun, piramidin en üst noktasındaki kendini gerçekleştirme ihtiyacını elde etmiş bir birey haline gelebilmesi için; alt basamaklardaki ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarından başlayıp, ait olma, sevme sevilme ve saygı gibi ihtiyaçlarla devam eden bu liste; çocuğa bakan kişinin ona vermesi gerekenlerin de listesi gibidir. Yani; bir çocuk öncelikle karnının doyurulmasına, temizlenmeye ve giydirilmeye, sonra güvende hissetmeye, sonra sevilmeye, sonra da öğrenmeye ihtiyaç duyar. Çocuk bakıcısı, bütün bu ihtiyaçları karşılayabilecek nitelik ve karakterde olmalıdır.

Çocuk bakımının ciddiye alınmaya başlaması, çocuk bakıcısı kavramına da profesyonel bir yaklaşımı kaçınılmaz kılmıştır. Günümüzde, danışmanlık şirketleri, profesyonel olarak bu işi yapan, eğitimli ve alanında uzman kişilerle çalışmaktadır. Çocuğun yalnızca beslenip korunmakla kalmaması, aynı zamanda bilinçli ve doğru şekilde yetiştirilmesi için; bakımının işini bilen profesyonellere emanet edilmesi akıllıca bir tercih olacaktır.