Çocuğun Gelişiminde Doğru Bir Çocuk Bakıcısı İyi İzler Bırakır

bebek-bakımı

Hayatımızdaki çocukları bir şeye benzetmemiz gerekirse boş beyaz bir sayfaya benzetebiliriz. Kağıdın üzerine istediğimiz desenleri, resimleri çizebileceğimiz gibi istediğimiz yazıları da yazabiliriz. Çocuklar da belli bir yaşa kadar ne verilirse onu kabullenip onunla yaşarlar. Düşünme ve idrak algılarının gelişim evrelerinde doğruyu yanlışı daha ayırt edemediklerinden aile bireylerinin ve yakın çevresindeki insanların davranışlarını gözlemler ve taklit ederler.

Günümüz hayatında kadınların da iş hayatında aktif rol oynaması nedeniyle çocukların bakımı ya ailenin büyük bireylerine yani anneanne/ babaanneye kalmıştır ya da çocuğa bakacak dışarıdan birine ihtiyaç duyulmuştur. Gelişen iş dünyası çocuk bakımının artması nedeniyle çocuk bakıcısı adlı bir mesleğin doğmasına neden olmuştur. Çocuk bakıcısı çocuğun bireyleri çalışırken gün içinde yatılı veya gündüz olarak çocuğun bakımını yapacak, onunla ilgilenecek kişidir.

Etrafında olanları gözlemleyip, çevresindeki kişilerin davranışlarını taklit eden çocuğa bakacak kişinin de nitelikleri çocuğun davranış ve karakter gelişimi için oldukça önem arz etmektedir. Peki, nitelikli ve çocuğa faydalı bir çocuk bakıcısının özellikleri nelerdir?

  • Öncelikle kendisinden oldukça küçük birey olan çocukla ilgilenecek olan bakıcı sabırlı, şefkatli ve merhametli olmak zorundadır. Çocuğun gün içinde yapacağı haylazlıkları olağan karşılamalı ve onu doğru bir üslup ile uyarmalıdır. Çocuk uyarıldığında bakıcıdan korkmamalı aksine davranışımım hatalı olduğunu anlayarak davranış gelişiminde bir adım daha ilerlemelidir.
  • Düzenli ve huzurlu bir hayat iş hayatını da olumlu yönde etkileyeceğinden çocuk bakıcısı düzeni ve huzurlu bir hayat sürüyor olmalıdır. Aksi takdirde çalkantılı ve kargaşa dolu hayat çocuğa sirayet ederek çocuğun karakterinde olumsuz izler bırakacaktır.
  • Gözlem yeteneği yüksek olan bakıcı çocuğun gün içerisinde yaptığı faaliyetler ve oynadığı oyunlar sırasında hangi alana ilgi duyduğunu bularak bunu çocuğun aile bireyleri ile paylaşmalı ve çocuğun o yönde gelişmesi için destek olmalıdır.
  • Eğitim seviyesi yüksek, diksiyonu düzgün bir bakıcı çocuğun daha anlaşılır ve net konuşmasını sağlayarak davranış gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca eğitim seviyesi yüksek bakıcı çocuğun erken yaşta hayal dünyasını çeşitli eğitici aktiviteler ve kitaplar ile geliştirerek zeka seviyesinin artmasına yardımcı olur.
  • Günümüz hayatında kötü alışkanlıkları olmayan insan sayısı iyice azalmaya başlamıştır. Kötü alışkanlıkları olmayan bir çocuk bakıcısı çocuğun sağlığını olumsuz yönde etkilememekle beraber çocuğa iyi yönde örnek olmaktadır.