Çocuğumuz Kime Emanet?

wallhaven-137665

Çocuk bakıcısı, aile bireylerinden sonra çocukla en çok vakit geçiren kişilerden biridir. Bu nedenle çocuk bakıcısı; eğitim, iletişim becerisi ve çocuk gelişimi gibi daha birçok konuda kendini geliştirmiş olmalıdır. Anne babalar başta çocuk bakıcısının ruhsal ve fiziksel özelliklerine bakmak şartıyla eğitimini de göz ardı etmemelidir. Çünkü çocuklar anne ve babalarının göz bebekleridir. Hiçbir anne baba işe giderken gözü arkada kalsın istemez. Bu konu derin bir gözlem ve araştırma gerektirdiği için anne babaya çok fazla görev ve sorumluluk düşmektedir. Anne babalar, çocuk bakıcısını seçerken sıkı bir denetimden geçirmelidir. Çünkü çocuk bakıcısı ne kadar eğitimli olursa olsun sinir katsayısı düşük olabilmektedir. Bunun sonucunda da ülkemizde ve dünyada haber kaynakları aracılığıyla şahit olduğumuz çocuğa şiddet ve taciz olayları baş göstermektedir. Bu nedenle çocuğun eğitimi kadar psikolojisi de göz önünde tutularak anne-baba çocuk bakıcısı seçmelidir.

Anne babaya düşen görev ve sorumluluklar olduğu gibi çocuk bakıcısına da düşen görev ve sorumluluklar azımsanamayacak kadar çoktur. Çocuk bakıcısı, çocuğun zihinsel, psiko-motor, dil ve el becerisi gibi konularda çocuğun gelişimine destek olmalıdır. Destek olurken göz önünde bulundurmamız gereken en önemli konularsan biri de çocuğun yaşıdır. Çocuğun yaşına uygun empati ve iletişim becerileriyle çocuğun gelişimini desteklemelidir. Çocuk bakıcısı, çocuğun yaşını, fiziksel ve zihinsel durumunu göz önünde bulundurarak çocuğa vereceği eğitimleri çeşitlendirmelidir. Örneğin; vereceği eğitimlerde farklı bir dil (İngilizce, Almanca), sanat çalışmaları, yüzme eğitimi, dini bilgiler gibi konulara yer verebilir. Çocuk bakıcısı bu çalışmaları gerçekleştirirken aile ile eş zamanlı çalışmalıdır ve ailenin maddi ve manevi durumunu göz önünde bulundurarak hareket etmelidir. Çocuk bakıcısının verdiği eğitime ek olarak ailede çocuğa eğitiminde destek olmalıdır. Aile ahlaki değerlere uygun şekilde yukarıda bahsedilen şiddet ve taciz olaylarının önüne geçmek için güvenlik önlemleri de alabilir.

Sağlıklı bireyler yetiştirebilmek için çocuk bakıcılarına verilen eğitimlerin düzeyi artırılmalıdır. Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine verilen eğitimlere paralel, fakat bu eğitimlerin sadeleştirilmiş hali çocuk bakıcılarına verilebilir. Yani öğretmen adaylarına verilen pedagojik formasyon eğitimi çocuk bakıcılarına da uyarlanabilir. Böylelikle anne ve babanın yükü hafifletilmiş olur ve çocuklar daha sağlıklı ortamlarda büyür.