Bebeği Bakıcıya Bırakma Fikri ve Anne Psikolojisi

indir

Anne olan ve çalışan her kadının yaşadığı ikilem, bebeğin doğumundan sonra annenin izin süresinin bitiminde tekrar işe başlama süreciyle ortaya çıkmaktadır. Anne olan kadın, hem kariyerine kaldığı yerden devam etme isteği duymakta, hem de canından bir parça olan minik yavrusunu bir başkası olarak düşündüğü bakıcıya bırakmak istememektedir. Anne olan kadının yaşadığı bu ikilem, kadının yaşadığı karmaşık duygular nedeniyle psikolojisinin bozulmasına ve yaşamının olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için, öncelikle yapılması gereken şey, yaşamın gerçeği olarak kabul edebileceğimiz tekrar çalışma zorunluluğuyla yüzleşmek, bebeğini bakıcıya bırakan ilk anne olmadığımız bilinciyle hareket etmek ve bebeği bakıcıya bırakma fikrine alışmak gerekmektedir.

Annenin bebeği bakıcıya bırakma fikrine alışması, başlı başına hem anne hem de bebek için zor bir olay olan süreci, annenin ve bebeğin olumsuz etkilenmeden geçirmelerini sağlamanın temeli olarak görülmelidir. Anne, bebeğini bir yabancıya bırakmanın tedirginliğini ortadan kaldırmak için, işe başlama süresinden önce istediği niteliklere sahip bakıcıyı bulmalıdır. En az iki haftalık bir süreçte, deneme süresi olarak düşünülmeli ve bu süreçte bakıcı ile bebeğin uyumu gözlenmelidir. Böyle bir uyum sağlama süreci, yeni bir ortama giren bakıcı için de oldukça önemlidir. Ne kadar deneyimli olursa olsun bakıcıya, bebeğin anneyle alıştığı rutinler, uyulması istenen kurallar anlatılmalı ve bakıcının bu anlatılan rutinlere, kurallara ne derece uyduğuna dikkat edilmelidir. İşe başladıktan sonra da, bebeğin bakımı konusunda özellikle belirttiğimiz hassasiyetlerimizi kontrol etmeyi elden bırakmamak gerekmektedir. Yalnız bu kontrolleri kör göze parmak şeklinde değil, hissettirmeden yapmak, bebeğe bakıcının psikolojisini de gözetmek önem arz etmektedir.

Sürekli huzursuzluk içindeki bir bakıcı, birlikte vakit geçirdiği bebeğin de bu huzursuzluğu hissetmesine neden olmaktadır. Bebek tıpkı annenin huzursuzluğunu hissettiği gibi, kendisine bakan bakıcının huzursuzluğunu da hissetmekte, bu huzursuzluk bebeğin saldırgan tavırlar sergilemesine yol açabilmektedir. Kimi zaman bebeğe bakan bakıcı da, hissettiği huzursuzluğu bebeğe kötü davranma şeklinde dışa vurabilmektedir. Arzu edilmeyen bir durum olarak bunu kontrol etmek, günümüz teknolojisiyle oldukça basit bir hal almıştır. Bebeği bakıcıya bırakma sürecinden önce evde belli odalara yerleştirilen gizli kameralar, zihnimizi kurcalayan soruları ortadan kaldırmada etkili olacak, durmadan sorular sorarak bakıcıyı olumsuz etkileme durumunun önüne geçilecektir.