Bakıcılar Neden Eğitici-Öğretici Oyunlar Tercih Etmelidir?

oyuncak-çocuk

Pek çok çocuk gelişimi araştırmasında okunabileceği gibi çocuklarda en hızlı gelişim oyunlarla mümkün oluyor. Özellikle çocuğun yaşı küçüldükçe eğitici oyunun önemi artıyor. Oyun dediğimiz durum, kişilerin önceden belirlenmiş kurallara uyarak, oyunun amacı olan hedefe ulaşmaya çalışmasıdır.  Çocuklar arasında bir eğlence aracı olduğu kadar bir yetişkin ve çocuğun birlikte oynayabileceği oyunlar da mevcuttur. Eğitici oyunlar yeni bir bilginin öğrenilmesini ya da zaten öğrenilmiş bilgilerin tekrar edilmesini sağlayan oyunlardır. Bu oyunlar eğlendirici oldukları kadar tasdiklenmiş öğretme yöntemleridir aynı zamanda.

Bilindiği gibi oyunların temel amacı çocukların eğlenmesini sağlamaktır. Bunun yanında çocukların yeteneklerini kesinleştiren, takım oyunları ile paylaşmayı öğreten, karşılıklı yarışmalarla bireyselliği gösteren, kurallara uymayı ve adil oynamayı anlatan pek çok farklı oyun çeşidi bulunmaktadır. Her oyun eğitici oyunlar kapsamına girmese de, çocuk gelişimi ve çocuk bakımı konusunda eğitim almış bir yetişkin sıradan bir oyunu bile öğretici hale getirebilir.

Eğitici oyunlar olarak bilinen etkinliklerin iki türü vardır. Bunların ilki günlük hayattan durumların alındığı, çocuklar tarafından evcilik, doktorculuk olarak adlandırılan oyunlardır. Bu tür oyunlar çocuklara büyüdüklerinde üstlenmeleri muhtemel sorumlulukları gösterdiği gibi, meslekler, roller, görevler ve günlük hayattaki doğru davranış biçimleri konusunda da oldukça öğreticidir. Bu oyunlarda oynanan karakter ya da senaryolarda çok katı olunması halinde, ileride bu öğretilere uyamayan gençlerde kimlik karmaşası durumları yaşanabilmektedir. Bu açıdan yaşça küçük çocukları hemen kızları anne/ev kadını, erkekleri baba/asker olacak şekilde şartlamamak gerektiği de bilinmelidir. Rolleri kendi kendilerine keşfederken bir rehber olmak daha önemlidir. İkinci oyun tipi ise temel bilgi ve yetileri içeren oyunlardır. Bu oyunlar özellikle okula başlamış çocuklarda işe yaramaktadır. Satranç, dama, puzzle ve daha pek çok yaşa göre sınıflandırılmış kutu oyunu bu sınıfa girebilir. Bu açıdan oyun seçimi çocuğun yaşı ve düzeyini gözeterek yapılmalıdır. Çocuklar, yetişkinlerle sık sık oynayarak daha da hızlı öğrenirler. Sonuç olarak bu oyunlar eğlenirken öğretmeyi, problem çözme yetisi kazandırmayı, kavramları tanıtmayı, bir sonraki adımı düşündürtmeyi ve çocukların zihnen dünya ile daha rahat anlaşabilmelerini amaçlar.